Zeggenschap in de zorg: meer invloed dan je denkt

  • 12 februari 2025
  • Blog/Vlog
  • Jong Professionals
Neurologie

Als zorgprofessional heb je vaak meer invloed op het leven van cliënten of patiënten dan je zelf beseft. Maar hoe benut je deze invloed? Hoe zorg je ervoor dat jouw stem wordt gehoord? In deze blog delen drie jonge professionals hun ervaringen met zeggenschap in de zorg en hoe dit hun werk én de zorg voor cliënten positief heeft beïnvloed.

Jade: “Mijn kennis als stagiair maakte het verschil”

Tijdens mijn stage in de psychiatrie begeleidde ik een cliënt met anorexia. Naast zijn eetstoornis had hij ook autisme, maar daar leek niemand echt rekening mee te houden. De focus lag volledig op zijn anorexia, terwijl ik vanuit mijn bijbaan in de gehandicaptenzorg wist hoe belangrijk het is om autisme in de behandeling mee te nemen.

Ik besloot dit aan te kaarten bij de behandelend arts en mijn kennis te delen. Tot mijn verrassing werd ik niet alleen gehoord, maar mocht ik ook meedenken over zijn behandelplan. Dit gaf mij als stagiair een enorm gevoel van zeggenschap en liet me inzien hoe waardevol het is om je expertise te delen, ongeacht je functie.

Linda: “Door samenwerking kreeg een cliënt weer perspectief”

Deze maand schrok ik behoorlijk van een situatie rondom een cliënt. Ze voelde zich al een tijdje somber en een collega vond lege flessen alcohol in haar kamer. Wat me het meest raakte, was dat ze een maand eerder had uitgesproken dat ze er niet meer wilde zijn. Dit herinnerde me aan een eerdere ervaring met een cliënt die uiteindelijk uit het leven was gestapt. Ik wist dat we dit niet konden negeren.

Er waren veel disciplines betrokken bij haar zorg, maar niemand had het volledige overzicht. Daarom stelde ik voor om een multidisciplinair overleg (MDO) te organiseren. Zowel de cliënt als alle betrokken disciplines stonden hier volledig achter. Wat me raakte? Dit was het eerste MDO in 14 jaar waarin álle betrokken zorgverleners samenkwamen om haar zorg af te stemmen.

Voor de cliënt was het een opluchting, ook al was het zwaar. Ze zag in dat er mensen om haar heen waren die echt om haar gaven en samen voor haar wilden zorgen. Sindsdien is de communicatie soepeler en is haar zorg beter afgestemd. Dit bewijst dat samenwerking leidt tot betere zorg en meer betrokkenheid.

Manouk: “Een kleine aanpassing, een groot verschil”

Tijdens mijn stage in het ziekenhuis kwamen er regelmatig patiënten met dementie op de acute opname. Mijn collega’s raakten vaak gefrustreerd omdat ze niet goed wisten hoe ze hiermee moesten omgaan.

Vanuit mijn bijbaan op een psychogeriatrische afdeling in een verpleeghuis wist ik hoe belangrijk oriëntatiehulpmiddelen zijn voor mensen met dementie. Ik stelde daarom voor om een iPad neer te zetten met daarop de tijd, datum en locatie.

Dit kleine hulpmiddel bleek een groot effect te hebben. De patiënten waren minder gedesoriënteerd en kwamen minder vaak onrustig de gang op. Hierdoor voelden mijn collega’s zich minder gespannen en konden ze ontspannener werken. Tegelijkertijd bracht het de patiënten meer rust. Dit liet mij zien hoe waardevol het is om je ervaring te delen en op kleine manieren invloed uit te oefenen op de zorg.

Waarom is zeggenschap zo belangrijk?

Zeggenschap is een cruciaal onderdeel van je carrière als zorgprofessional. Door actief je stem te laten horen:

✔ Voel je je gehoord en gewaardeerd, wat leidt tot meer werkplezier en veerkracht.

✔ Draag je bij aan betere zorg en een effectievere samenwerking.

✔ Help je mee om werkdruk te verminderen en het vak aantrekkelijk te houden.

Wil je meer weten over zeggenschap? Bekijk dan deze link: Zeggenschap in de zorg.

Samen maken we de zorg beter. Word lid!

Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.

Ontwerp Zonder Titel (15)