Veelgestelde vragen

In de coronacrisis onderscheiden we drie fasen:

In fase 1 verloopt de zorgverlening normaal. Patiënten kunnen instromen en doorstromen. We werken zoveel mogelijk volgens de normaal geldende richtlijnen en protocollen en leveren de normale kwaliteit van zorg. Besluiten worden lokaal, binnen de instelling dus, genomen.

We schalen op naar fase 2 als de ruimte voor instroom en doorstroom van patiënten kleiner wordt. De druk op de roosters neemt toe. Er zijn afspraken gemaakt over aanpassingen van werken volgens richtlijnen en protocollen. Besluiten worden regionaal genomen door o.a. het ROAZ.

In fase 3, ook wel “code zwart” genoemd, is er niet of nauwelijks ruimte voor instroom en doorstroom. Er zijn onvoldoende zorgprofessionals inzetbaar. In veel gevallen zal alleen minimale zorg verleend kunnen worden, gericht op het voorkomen van onherstelbare schade. Besluiten worden landelijk genomen. Fase 3 wordt afgekondigd door de minister van VWS. Als zorgprofessional word je hierover op de hoogte gebracht door je werkgever.

Heb je vragen of opmerkingen over de afwegingskaders? Of heb je aanvullingen? Stuur een bericht naar fase3@venvn.nl. Op basis van nieuwe inbreng van leden (en niet-leden) kunnen de afwegingskaders tussentijds worden bijgewerkt.

Meer informatie vind je op de themapagina Palliatieve zorg in tijden van corona.

Op de site van palliaweb is ook veel informatie te vinden:

Ook is er een landelijk telefoonnummer consultatieteams palliatieve zorg 088-6051400 beschikbaar. Dit nummer is 24 uur per dag te bereiken voor zorgprofessionals die vragen hebben over of ondersteuning nodig hebben bij het verlenen van palliatieve zorg.

Op deze pagina vind je alle richtlijnen per sector.

Als verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist heb je de verantwoordelijkheid om het goede te doen voor de mensen waar je voor zorgt. Jij bent degene die binnen de zorgrelatie met je patiënt en zijn/haar naasten je handelen afstemt op dat wat nodig is voor goede zorg. Wanneer je onvoldoende tegemoet kan komen aan de waarden die voor je patiënt, zijn/haar naasten of jezelf van belang zijn dan gaat goede zorg wringen. Je kan niet de zorg geven die je zou willen geven en je ervaart onzekerheden, onmacht of bezorgdheid. Dit kan leiden tot morele stress. 

Het ervaren van morele stress en morele twijfel is onderdeel van je beroep en niet iets dat te allen tijde voorkomen moet worden, integendeel.

Werken in de zorg tijdens de coronacrisis vraagt veel van jou als verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist. Goede psychosociale ondersteuning is van levensbelang, in alle sectoren van de zorg. Klik hier voor meer informatie.

Het is goed om nu al na te denken over welke taken er mogelijk door ondersteuners overgenomen kunnen worden. Maak op basis van deze inventarisatie taakkaarten met een rolbeschrijving. In een crisis zijn duidelijke kaders erg belangrijk. Door te werken met kleuren voor verschillende rollen is het in de dagplanning zichtbaar welke rollen aanwezig zijn. Maak de rollen zichtbaar door bijvoorbeeld de kleur op het uniform aan te brengen. Begin zo snel mogelijk met scholing van de ondersteuners.

Zorg dat je als VAR meedenkt over het coronabeleid binnen je instelling en sluit indien mogelijk aan bij corona-overleggen. Mocht je vragen hebben of loop je ergens tegenaan, neem dan contact op met een adviseur van V&VN. Er worden regelmatig netwerksessies voor VAR’en georganiseerd. Tijdens deze netwerksessies is het mogelijk ervaringen uit te wisselen. Houd de agenda van V&VN in de gaten voor deze netwerksessies.

Heb jij als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist zorgen, vragen, dilemma’s, knelpunten of ideeën die te maken hebben met de coronacrisis? Meld deze dan bij V&VN, IGJ of SZW.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)